samengewoon.nl

Digitalisering: wat is het eigenlijk?

digitalisering

Wikipedia beschrijft digitalisering als volgt:
Digitalisering is de overgang van informatie naar een digitale vorm, dat wil zeggen in een vorm die gebruikt kan worden door elektronische apparaten zoals computers. De term kan betrekking hebben op de gegevens zelf, op de bijbehorende procedures of op de samenleving in het algemeen. Digitalisering heeft dus meerdere vormen. We leggen in dit artikel elke vorm apart uit.

De digitalisering van data

Data bestaat uit tekst, geluid en/of beeld. Tekst en beeld kunnen in gescand worden en door middel van digitalisering als bestanden worden opgeslagen. Ik denk dat we dat allemaal gebruiken. De e-reader is hiervan een voorbeeld. Het boek heeft plaatsgemaakt voor de e-reader. In plaats van 1 of 2 boeken mee te sjouwen op vakantie neem je nu een lichtgewicht e-reader mee waarop wel 1000 boeken klaar staan om gelezen te worden. Foto’s worden al lang niet meer via een fotorolletje op fotopapier afgedrukt maar dankzij de digitalisering kunnen wij deze gewoon op de pc of op de mobiel digitaal opslaan en bekijken wanneer wij dat wensen zonder dat wij dikke fotoboeken moeten openslaan en vergeelde afbeeldingen van lang geleden moeten bekijken.

De digitalisering van processen

Digitalisering verandert ook de wijze waarop wij gegevens uitwisselen tussen onszelf en andere instanties. Of dit nu particulier of zakelijk is. Waar je vroeger bijvoorbeeld een 8-kantjes dik formulier met pen moest invullen om je belastingaangifte te doen kan dat tegenwoordig gewoon online. Vroeger moest je precies in de vakjes met blokletters de vragenlijst invullen anders kon de scanner (ook al een vorm van digitalisering) het niet inlezen. Tegenwoordig is het een eenvoudig invulscherm op de computer geworden waarbij veel gegevens, die al bekend zijn, zelfs automatisch voor je worden ingevuld. Een aantal zaken kan je dan nog aanvullen. En dat kan allemaal via de computer. Een ander voorbeeld van het digitaliseren van processen zijn de slimme meters van het energiebedrijf. Waar je eerst nog een werknemer had die bij jou thuis de meterstand kwam aflezen, kon je later de meterstanden invullen via een elektronisch formulier op de computer. Tegenwoordig is dat zelfs niet meer nodig omdat de ‘slimme meter’ in jouw meterkast dit zelf al digitaal doorgeeft aan de energiemaatschappij.

De digitalisering van de samenleving

Dit laatste is zeker iets wat iedereen zal herkennen. Stap eens in een tram of bus en kijk om je heen. Wie leest er nog een boek, wie maakt nog eens een praatje met je buurman/vrouw? Wie kijkt er nog naar het mooie landschap? De samenleving is enorm aan digitaliseren. Wij kunnen niet meer zonder laptop of mobiele telefoon. Muziek luisteren, chatten, facebook, gamen. We kunnen niet meer zonder dat schermpje dat ons continue bezig houdt en afleidt. Dit is het DIGITALE tijdperk.

Mobiele versie afsluiten