Nieuws

Aluminium boten – duurzaam en betrouwbaar

aluminium boten

Er zijn veel soorten boten op de markt beschikbaar. Aluminium boten, boten van polyester, hout of staal. Het kan vandaag de dag allemaal. Een aantal jaar geleden waren aluminium boten nog helemaal niet zo populair. Tegenwoordig zie je steeds meer van deze boten op het water verschijnen. Wellicht vraag jij je af waarom er plotseling zo’n groei in dit type boten heeft plaatsgevonden. De reden hiervoor heeft betrekking op de duurzaamheid en de betrouwbaarheid. Hier ontdek je alles over aluminium boten en waarom je zo’n boot zou moeten overwegen. Lees daarom snel verder!

Oorsprong aluminium boten

Boten van aluminium zijn stiekem al langer in gebruik dan je zou verwachten. Zo is dit materiaal de eerste keuze voor verschillende overheden voor schepen met een lengte van 6 tot 20 meter. Bovendien worden aluminium boten veel gebruikt in de kleine tot middelgrote visserij. Daarnaast bestaan schepen in het noordwesten van Amerika en in Canada voornamelijk uit aluminium. Wist je dat aluminium al erg lang geaccepteerd is als materiaal voor jachten? Zeil- en motorjachten maken al langer gebruik van dit materiaal.

Aluminium als betrouwbaar materiaal

Zoals eerder vermeld is aluminium een duurzaam materiaal. Aluminium heeft namelijk een betere verhouding wat sterkte en gewicht betreft. Zeker als je het vergelijkt met andere materialen in de scheepsbouw. Daarnaast zijn aluminium boten vormvast dankzij het materiaal. Hierdoor zal de boot niet snel vervormen. Kortom, een boot van aluminium is hierdoor ook erg betrouwbaar. Je weet wat je er aan hebt. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld hout, polyester of staal. Die materialen kunnen nog wel eens onvoorspelbaar zijn.

Duurzame aluminium boten

Naast de betrouwbaarheid van aluminium boten zijn deze boten ook nog eens erg duurzaam. Dit komt tem eerste doordat aluminium schepen veel minder wegen. Boten van polyester of staal zijn wegen meer. Hierdoor verbruikt een boot van aluminium minder brandstof. Maar het heeft wel hetzelfde stuwingsvermogen. Dat is niet het enige aspect dat boten van aluminium zo duurzaam maakt. Dit materiaal kent meer voordelen.

Zo heeft aluminium namelijk ook een grote sterkte. Hierdoor zijn aluminium boten beter bestand tegen botsingen en krachtige vervormingen. Andere materialen zouden in dezelfde situaties scheuren. Aluminium niet dankzij het energie absorberend vermogen van het materiaal. Kortom, aluminium boten kunnen beter tegen een stootje. Bovendien zijn deze boten ook nog eens veel makkelijker te repareren. Zo kan een deuk al simpel verholpen worden door een hamer te gebruiken. Hierdoor voorkom je dus ook rekeningen. Je bespaart namelijk geld dankzij het simpele onderhoud. Nog een groot voordeel!

Nog meer praktische voordelen

Duurzaamheid en betrouwbaarheid zijn echter niet de enige pluspunten van aluminium boten. Er zijn nog meer praktische voordelen. Zo is bijvoorbeeld aluminium niet brandbaar. Bij schepen van polyester zijn er daarentegen altijd gedeelten die brandbaar zijn. Bovendien zijn boten van aluminium beter bestand tegen corrosie en is het makkelijk om deze boten eventueel later nog aan te passen. Dit kan tegen redelijk lage kosten. Hier bespaar je dus weer geld mee. Kortom, aluminium boten kennen veel praktische voordelen. Overweeg daarom de volgende keer zo’n boot. Wie weet geniet jij de volgende keer varen nog meer! Dat wil toch iedereen?