Nieuws

Zeilkleding om gewoon lekker samen te zeilen

zeilkleding plaatje

Nederland is een echt zeilland. Veel mensen vinden het de normaalste zaak van de wereld dat ze kunnen zeilen. Ook op topniveau hebben we een aantal goede wedstrijdzeilers. Het is niet voor niets dat we iedere olympische spelen een aantal goede medaillekandidaten hebben. Maar bij lekker zeilen hoort goede zeilkleding. Die is beschikbaar voor de recreant maar ook voor de absolute topzeiler. Voor iedere vorm van zeilen is er zeilkleding beschikbaar. Voor op een groot jacht onder zware en minder zware omstandigheden maar ook op een eenmansklasse. Hierin is weer zeilkleding nodig waarin je je makkelijk en vrij kunt bewegen. Kortom er is best wel wat te kiezen. En dan is het dus ook handig om je enigszins van te voren in te lezen. In dit blog vertellen we je graag meer. Dus lees snel verder.

Zeilkleding voor op een jacht

Op een jacht wordt hele andere zeilkleding gedragen dan bijvoorbeeld op een eenmansklasse. Op een jacht zie je dat vaker de zeiljas en de zeilbroek gedragen wordt. Alleen in extremere omstandigheden zoals bijvoorbeeld de volvo ocean race wordt ook wel een droogpak gedragen. Dit is een compleet waterdicht pak met ook een waterdichte rits. Zeker onder zware en koude omstandigheden is dit geen overbodige luxe. De zeiljassen zijn er ook in verschillende varianten. De meeste hebben een grote kraag en in sommige gevallen ook bevestigingsmateriaal zodat je jezelf kunt borgen aan het jacht waarop je vaart. In sommige gevallen zit er ook een reddingsvest ingebouwd. Deze kun je zelf opblazen en leeg laten lopen. Andere variant die veel gedragen wordt op een jacht is het reddingsvest wat zichzelf opblaast als je te water raakt. Let op dat je een goede koopt en niet één die bij het eerste het beste regenbuitje zichzelf opblaast.

Zeilkleding in de eenmansklasse

In de eenmansklasse is weer hele andere zeilkleding nodig. Hierin ligt veel meer de focus op kleding waarin je je makkelijk kunt bewegen. Meestal begint dat dus met een goed wetsuit. Deze zijn gemaakt van elastisch materiaal waarin je je makkelijk kunt bewegen. Voor de eenmansklasse zijn speciaal wetsuits ontwikkeld. Deze zijn steviger gemaakt op de zit gedeeltes en bij de schenen. Dat laatste klinkt raar maar is vrij logisch omdat je in een eenmansklasse vrij vaak moet hangen. Je hangt dan met je voeten in een hangband om je boot recht te houden. Hierdoor wordt de schenen van je wetsuit meer belast en zijn die dus bij goede zeilkleding verstevigd.