Nieuws

Ben jij verslaafd aan social media?

Als je om je heen kijkt dan zie je dat zo goed als iedereen om je heen gebruik maakt van social media. We zijn allemaal online en de gemakken die het kan bieden zijn eindeloos. Toch moet het niet zo zijn dat je niet zonder al die sociale media platforms kunt. Dat je veel gebruik maakt van social media hoeft geen probleem te zijn, maar als je jezelf en het gebruik van de platforms niet meer in de hand hebt gaan we richting een verslaving. In deze blog kom je erachter of je gezond gebruik maakt van jouw apps of dat het toch problematisch is.

Geen paniek

Misschien begin je gelijk aan jezelf te twijfelen en ben je bang dat je hier uitvindt dat je verslaafd bent aan social media. Het is echter normaal voor de meeste mensen om een paar uur per dag bezig te zijn met social media. Vooral om in contact te blijven met je netwerk wordt social media veel gebruikt. Als dat jouw reden is om je telefoon er zo nu en dan bij te pakken, is dat geen probleem. Zolang de drang om je telefoon steeds te checken er niet is, hoef je nergens bang voor te zijn.

Je kunt niet zonder

Schiet je in de stress als jij jouw telefoon even niet kunt gebruiken omdat deze moet opladen? Wordt je zenuwachtig als je ergens jouw mobiel moet uitzetten en kun je niet meer lekker de dag door komen als je niet in de gaten kunt houden wat er online gebeurt? In dat geval kunnen we zeggen dat je een probleem hebt en te veel met sociale media bezig bent. Een social media verslaving is dan waarschijnlijk de oorzaak van jouw gedrag. Bij gezond gebruik van de platforms hoort het namelijk niet zo te zijn dat je een oncomfortabel gevoel ervaart op de momenten dat je geen toegang hebt tot social media.

Hulp zoeken

Het kan zijn dat je het eng of beschamend vindt als je hulp moet zoeken voor dit probleem, maar dat is niet nodig. Het belangrijkste is dat je er van af komt. Met online therapie is kun je hulp krijgen bij een social media verslaving. De drempel is zo minder groot en je krijgt toch professionele hulp op basis van jouw situatie. Zie het niet als iets wat vanzelf over gaat, want het is niet de bedoeling dat je jouw dagelijkse bezigheden niet goed kunt uitvoeren door het toedoen van internetgebruik.