Nieuws

Je hoofd kan soms wel wat hulp gebruiken

aminozuren

We kennen het allemaal wel. Soms is je hoofd zo vol met alle informatie dat je even niet meer weet wat je moet. En als dat af en toe gebeurt, dan is er echt niets aan de hand. We lopen allemaal wel eens naar de keuken en weten, daar aangekomen, echt niet meer wat we gingen doen. Maar als je het thuis druk hebt en op je werk en je komt maar niet genoeg aan ontspanning toe, dan kun je zomaar een burn-out oplopen. En geloof mij, dát wil je echt voorkomen! Door op tijd een stapje terug te doen voorkom je problemen. Aminozuren zijn de start van levensprocessen.

Wat kun je nog meer doen om een burn-out te voorkomen?

Zeg om te beginnen ook eens NEE. Je moet niet alles maar doen, je mag, ook zonder opgaaf van redenen, best eens aangeven dat je iets niet gaat doen. Blijf je focussen op de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Je gezin, je werk en je ontspanning. Vergeet niet af en toe eens een dagje niks in te plannen. En ga sporten zodra je de kans krijgt. Ook lekker wandelen in je lunchpauze kan al ontspanning geven. Zeker wanneer je het tijdens die wandeling ook eens over iets anders dan over je werk praat. Zo kun je na de lunch met frisse moed weer aan de gang.

Soms voorkom je een burn-out niet

En dat is jammer, want een burn-out kost veel energie en je bent er niet zomaar overheen. Ze zeggen wel dat het herstellen van een burn-out twee keer zo lang duurt als het opbouwen naar een burn-out toe! Kun je nagaan! Maar zoals gezegd, soms kun je er niks aan doen. Je hebt privé-omstandigheden die dusdanig zwaar zijn dat je er altijd mee bezig bent. Door het piekeren slaap je slecht en dat werkt een burn-out ernstig in de hand.

Wat doe je als je een burn-out hebt?

Natuurlijk meld je je ziek van je werk. Je gaat naar de afspraken met de bedrijfsarts en je huisarts. Je zorgt dat je goede hulp krijgt van een psycholoog of psychiater en je gaat sporten. Want sporten is dé manier om je zinnen te verzetten. Als je lijf weer in conditie komt, gaat je hoofd vaak automatisch mee. Of in ieder geval weer de goede kant op.