Vrije tijd

Hoe je het beste kunt werken met underlayment

Underlayment kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zo wordt het gebruikt als ondervloer, wandbekleding, verpakking en zelfs dragende constructies. Soms worden er ook andere creatieve dingen mee gedaan zoals het bouwen van een meubelstuk of iets naar eigen ingeving. Underlayment platen zijn handige constructieplaten waar je van alles mee kunt bereiken.

Waar bestaat een underlayment plaat uit?
Underlayment is een houten plaat die bestaat uit verscheidene lagen fineer die haaks op elkaar zijn verlijmd met een watervaste substantie. Dit zorgt ervoor dat deze platen een heel stuk sterker zijn dan normaal hout en dat is dus zo handig voor constructie. Underlayment platen zien er verder mooi en goed glad uit met een houtstructuur. Daarom zijn underlayment platen ook zeker geschikt voor hobby of decoratieve doeleinden.

Tips voor tijdens je project
De eerste stap die gezet moet worden voordat überhaupt iets van start kan gaan is het visualiseren van je idee. Maak een duidelijke tekening van hoe je het graag wilt hebben en bedenk wat je hier allemaal voor nodig hebt. Zorg dat de tekening zo realistisch mogelijk is met alle afmetingen erbij. Mocht je gebruik willen maken van hulp software is dit zeker geen slecht plan, een 3D tekening maken via SketchUp is ook zeker een echte aanrader.

Het zagen van een underlayment is niet te doen met een handzaag, een decoupeerzaag is ook niet echt de oplossing omdat je hiermee geen lange rechte lijnen kunt zagen. Wil je zelf de platen in stukken zagen dan is de invalcirkelzaag met liniaal de beste optie die je hebt. Dit geldt natuurlijk alleen als je ook weet hoe je zo’n ding moet hanteren, dat is namelijk top! Moet je nog snel even googelen voor het gebruiken van zo’n soort zaag, laat het dan maar even achterwege. De beste optie die je dan hebt is om de platen bij de bouwmarkt te laten zagen op maat. Zorg wel dat je voor je een bezoekje maakt aan de zaagafdeling goed voorbereid bent, weet welke maten je nodig hebt en hoeveel. Het kan best zijn dat sommige bouwmarkten voor deze service een beetje extra in het laatje vragen, dat is het zeker meer dan ook waard.

Een zaagstaat
Zoals hierboven al beschreven is is een goede voorbereiding erg belangrijk. Maak dus ook voor het zagen of het laten zagen een zaagstaat. Dit is een lijst waar op staat de lengte en breedte van elk onderdoor met eventuele bijzonderheden vermeld. Heeft een gedeelte bijvoorbeeld een groef voor snoeren of een extra gat nodig?